Diskuze o základech programování

Vlastní aplikace a widgety našich uživatelů a návody k jejich tvorbě
Uživatelský avatar
Administrator
Administrator
Příspěvky: 1818
Registrován: 01 led 2005, 01:00
Přístroj: Nokia Lumia 925
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod Administrator » 29 črc 2011, 19:35

já pořád čekám, až něco naprogramuješ, myslel jsem, že už v srpnu budeš něco umět :-)
myLUMIA.cz
můj svět, moje Lumia
Uživatelský avatar
mmage
Člen fóra
Příspěvky: 50
Registrován: 18 bře 2011, 20:13
Přístroj: 5530 XM
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod mmage » 29 črc 2011, 19:47

snazim se :) zatim jsem si zkusil napsat www stranky, abych ziskal trochu praxe... Nyni se chci vrhnout na neco lehkeho (kalkulacku) takze uvidim, jak mi to pujde
SnyX
Člen fóra
Příspěvky: 76
Registrován: 25 kvě 2011, 11:53
Přístroj: Nokia 5800
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod SnyX » 29 črc 2011, 20:20

Nevim zacatky v Pythonu podle navodu celkem sly, takdle zacinam od niceho, nemam kde se chytit, nemuzu na netu najit zadne priklady, jak v cem pracovat jak co funguje, odbornou literaturu v knihovne kupovat nebudu, jestli neco nenajdu na netu tak asi zustanu u Pythonu protoze tohle se mi zda prilis komplikovane :-)
Uživatelský avatar
mmage
Člen fóra
Příspěvky: 50
Registrován: 18 bře 2011, 20:13
Přístroj: 5530 XM
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod mmage » 29 črc 2011, 20:46

Hele řeknu to asi takhle to co se teď učíš v těch lekcích ti bude u vytváření aplikací do mobilu skoro úplně "naprd" :D U mobilu se používají hlavně moduly a ty mají úplně jiné příkazy, než co je v tom tutoriálu (ikdyž proměnné, pole, funkce a mnoho dalšího použiješ). Ony widgety zas tak úplně těžké nejsou.
Teď jsem našel seriál o HTML http://www.linuxsoft.cz/article_list.php?id_kategory=172 a JavaScriptu http://www.linuxsoft.cz/javascript/
Volba je samozřejmě na tobě. Mně se líbí u widgetů možnosti grafiky hlavně. Např. u všech nadpisů se použije nějaký obrázek (nebo jenom u nějakých). Nedovedu si představit, jak bych tohle dělal v Pythonu :D

Z Pythonu si myslím kdykoliv můžeš přejít na widgety. Plést příkazy si nebudeš (jsou si dost podobné).
SnyX
Člen fóra
Příspěvky: 76
Registrován: 25 kvě 2011, 11:53
Přístroj: Nokia 5800
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod SnyX » 29 črc 2011, 21:45

Pani sen "serial" je paradni, takze zustanu u widgetu a pokusim se ucit, mam ted v praci volno tak budu pilne studovat :-)
______________

Jen by me zajimalo jak se, kdyz se vsechna prace - jak html tak javascript - pise do notepadu, vytvori grafika. Snad v tom CSS? To ani tak neni otazka na to nejspis prijdu nejak casem sam :-)
Uživatelský avatar
mmage
Člen fóra
Příspěvky: 50
Registrován: 18 bře 2011, 20:13
Přístroj: 5530 XM
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod mmage » 29 črc 2011, 21:52

Musíš vytvořit obrázky a na ty poté ve tvém kodu poukázat (já je dělám v gimpu). Např. uděláš obrázek o rozměrech 360x640px ten dáš do složky s ostatními soubory a v html na něj poukážeš takto <body background="jmeno_obrazku.png"> (nemusí to být png může i jpg a i jiný myslím). CSS ti u všech HTML "značek"(např. značky pro odstavec nadpis atd.) nastaví barvu, velikost, pozadí a jiné.
SnyX
Člen fóra
Příspěvky: 76
Registrován: 25 kvě 2011, 11:53
Přístroj: Nokia 5800
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod SnyX » 29 črc 2011, 22:16

Jo taaak, takze HTML je proste vytvoreni zakladni struktury stranky, kde co ma byt, a podobne. CSS je pro upravu barev, pisma, korektury a jine. Javascript je pro ... vytvoreni tlacitek a jinych interaktivnich prvku?

Mel bych jeste otazku primo na tebe "mmage", psal jsi ze jsi uz neco malo/ nemalo vyzkousel v HTML jazyce, nevidim v tom rozdil takze jaky bys doporucis ten typ dokumentu, strict, transitional nebo frameset? Me prijde rozumne asi script podle popisu je to takovy normalni :-)

Mel bych jeste jednu otazku, snad posledni nez se do toho naplno pustim. Kde muzu "checkovat" to co vytvorim? Na mobilu primo asi tezko, si myslim. Co je nejlepsi, najit si nejaky free hosting? Poradite? Jaky?

:-) Diky.
Uživatelský avatar
mmage
Člen fóra
Příspěvky: 50
Registrován: 18 bře 2011, 20:13
Přístroj: 5530 XM
Kontaktovat uživatele:

Re: Otazky a odpovedi

Příspěvekod mmage » 29 črc 2011, 22:32

Ano i ne :D HTML udela zakladni strukturu, ale dela i tlacitka. JavaScript tlacitka nevytvari, ale zpusobuje to, ze se po stisknuti neco stane. JavaScript dava strance dynamiku. Dokaze treba na stranku zobrazit hodiny.
Ano HTML jsem uz zkousel a abych pravdu rekl, ja se s doctype nijak nezatezuji (ikdyz je to chyba)prohlizec vetsinou sam vi, jak se ma chovat. Ale mel bys pouzivat strict. (pote az budes psat v tom programu, co jsem ti na widgety doporucil, tam se ti doctype napise sam)
Nejdrive se nauc zacatky html. Kod muzes psat ve wordpadu nebo pouzit tento http://www.editor.2b.cz/ZIP/ed3r10.zip editor. Ja bych si osobne vybral ten editor.
Html soubory staci ulozit na plochu dat jim koncovku .html a otevrit. Takhle je muzes otestovat. Neni treba zadny hosting.
Uživatelský avatar
holi-cz
Zlatý člen
Příspěvky: 1225
Registrován: 21 říj 2009, 21:15
Přístroj: C6-00
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuze o základech programování

Příspěvekod holi-cz » 29 črc 2011, 23:24

K tomu editoru: Asi nejlepší editor je PSPad. různé části kódu barevně vyznačuje a logicky formátuje. Určitě za to stojí .. A navíc se nemusí ani ukládat zmáčkne se klávesová zkratka a hned se ukáže co je napsáno .. A ještě navíc .. Podporuje hned několik jazyků: C/C++, COBOL, MS-DOS Batch, CSS, Fortran, Foxpro, HTML, HTML multi, XHTML, Ini, ISS, Java, Javascript a hafo dalších .. mezi ty nejdůležitější Perl, Python a PHP ..
http://www.pspad.com/cz/
SnyX
Člen fóra
Příspěvky: 76
Registrován: 25 kvě 2011, 11:53
Přístroj: Nokia 5800
Bydliště: Morava
Kontaktovat uživatele:

Re: Diskuze o základech programování

Příspěvekod SnyX » 30 črc 2011, 00:01

Diky za tip, ma sve vyhody i nevyhody, je prehledny cesky a co je hodne velke +, ma clastni ceske forum kde je o nem diskuze takze kdyz je nejaky problem, hned se muzu obratit na forum. Zato ten prvni zde uvedeny editor ma tlacitka na vlozeni znaku napr. (p) nebo (/p). takdle to musim vypisovat navic se musim este naucit psat spicate zavorky ** :-)

Zpět na “Vývoj mobilních aplikací”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti