Ja nechápem, prečo sa tu tak do seba navážate. Vývoj mobilov je nepopierateľný a netreba hodnotiť telefóny podľa dvoch-troch vlastností, ktoré nevyhovujú každému, ale globálne.
Smartfóny Nokia sú stále dobré telefóny a pre moju L925 okrem baterky ( pri podobnom používaní ako vy, čo tu píšete, vydrží 1-2 dni ) nemám žiadnu kritiku.
Keď som si ju kupoval, mal som preštudované o nej všetko a aj info od viacerých majiteľov, takže ma nič neprekvapuje. Nič nepadá, sťahovanie na pozadí ide bez problémov, a drobné škrabance sú ( nijako zvlášť ho nechránim, ale dávam pozor ).
Každý výrobca na niečom šetrí, inak sú ceny vyššie a mám dojem, že vyššie triedy mobilov sú aj tak dosť predražené, biznis je biznis.
Nie som zástanca kúpy "špičkového" smartfónu kvôli prestíži, ale vždy podľa potreby a L925 mi poslúži tak isto, ako aj L1520. Že bude markantne svižnejšia, bude mať väčší displej, baterku, pamäť a ostatné "vychytávky", to ma nijako neberie, pretože dať toľko peňazí za mobil nemám dôvod. Nie som otrokom dnešnej doby, investujem inde, kde je to pre mňa efektívnejšie. Telefón používam pracovne, aj sa hrám, net, chat, mail, volania, navi, ... a ako som už písal, vedel som, že aký je to mobil, tak ma nič neprekvapuje.
Mne to príde dosť irónia porovnávať rôzne mobily s rôznymi OS, a je to iba čistý marketing výrobcov, aby spotrebiteľov presvedčili, že práve ich telefóny sú lepšie, rýchlejšie, kvalitnejšie...a väčšina ľudí, samozrejme, im to spapá
Každý nech si kúpi to, čo chce. Mne je jedno, že sused má Fábiu, nepotrebuje také auto, ako ja, a nijako to neriešim ani sa mu nesnažím tlačiť moje názory na dobré auto.
Môj syn má HTC s androidom a iný OS nechce. Ja zase iný OS ako WP s Nokiou nechcem. Je to každého slobodná voľba a všetko má pre a proti.
Zmyslom môjho príspevku bolo trochu odľahčiť večný boj názorov, kedy niekto tlačí ten svoj ako buldozér, pretože má skúsenosti, a preto to musia ostatní vedieť. Mám takú osobu doma ( má prsia )

, takže ja už som dosť odolný.
Myslím si, že každý, kto má dilemu, ten sa opýta a potom po úvahe sa rozhodne.
Určite sú aj kazové kusy a aj štatistiky hovoria o konkrétnych číslach u konkrétnych výrobcov.
Ešte stále mám, ako služobný mobil, staručkú Nokiu 6310i, z ktorej iba volám, a nemôžem si ju vynachváliť - výdrž baterky, čistý hlas v sluchátku/mikrofóne, váha... a môžem ju hocikedy a hocikde ( sorry za výraz ) jebnúť do kúta, na zem, a stále funguje

Na volania úplne postačuje.
Pre poriadok ( krátkodobo okrem niektorých iných značiek ), mal som iba Nokie:
3210, 3310, 6310i, N95, E50, E51, E52, N8, Lumia 925, Lumia 735. Možno som na niektoré zabudol

A pri Nokiách rád aj zostanem.
Ešte by som sa možno dal nahovoriť na Meizu MX4